Diamantverktøy Nærbilde av dekton planlimingsfres
Diamantbor Nærbilde av granitt diamantborr
Diamantfres Nærbilde av granittfres

Diamantverktøy

Diamantverktøy kan virke enkelt, men oppbyggingen av et godt diamantverktøy er komplisert. Derfor kan du her lese en enkel gjennomgang av, hva et diamantverktøy består av, og hvilke ulike typer verktøy som finnes.

Bindemiddel

Bindemiddlet er det som holder dimamantene. Et godt bindemiddel er avgjørende for et godt diamantverktøy. Bindemiddlet kan bestå av mange ulike metaller som feks Jern, kobolt, kobber, messing, zirconium, magnesium og nikkel. Er bindemiddlet for hard for materialet som ønskes bearbeidet, så vil ikke de "oppbrukte" diamantene slippe. Kjennetegnet for dette er at verktøyet fungerer bra i utgangspunktet, men etter mer bruk vil verktøyet bli "sløvt" lite effektift. Er bindemiddlet for mykt for materialet som ønskes bearbeid, vil diamantene "slippe" før de er "oppbrukt". Dette vil resultere i lav levetid for verktøyet. Her handler det om å finne den perfekte balanse mellom levetid og ytelse for å gi det beste resultat.

Diamant

Diamantene vil ha ulik størrelse og behandling etter hva de skal bearbeide. Små diamanter er bra for et fint resultat men vil fjærne mindre materiale. Store diamanter vil fjærne mye masse men vil gi et grovere resultat. Derfor vil mange diamantverktøy ha forskjellige diamant størrelser for å kunne gi en balanse mellom fint resultat og høy avvirkning. Diamantene kan også være belagt med metaller for at de skal "sitte" bedre i bindemiddlet.

Typer

Sinterert

Et sinterert diamantverktøy er en blanding av bindemiddel og diamanter. Dette er et verktøy som må tilpasses til det materialet som ønskes bearbeidet. For eksempel, et sagblad beregnet på betong vil ikke fungere på granitt. Fordi betongen vil slite vekk bindemiddlet, slik at nye diamanter kommer frem. Granitt vil ikke slite på bindemiddlet i like stor grad, men diamantene vil slites raskt. Derfor - er bindemiddlet for hardt, vil ikke nye diamanter komme frem. Et sinterert verktøy som er beregnet for materialet vil ha lang levetid og godt resultat.

Elektroplattert:

Et elektroplattert verktøy er veldig enkel i oppbyggingen. Her har man ett lag av diamanter, holdt fast av et lag av Nikkel. Et elektroplattert verktøy vil fungere utmerket fra start men pga kun et lag av diamanter har et slik verktøy relativt kort levetid. Derfor vil elektroplatterte verktøy være best egnet til fin jobber, der det ikke fjærnes mye materiale, men for å gi et fint resultat. Et oppbrukt Elektroplattert verktøy er lett å oppdage, da diamantene "slipper" når de er oppbrukt, noe som etterlater bare stålbasen de er festet på.

Vakuum sveiset

Veldig likt et elektroplattert verktøy. Diamantene er fortsatt i kun ett lag, men de er sveiset fast. Dette er et verktøy som kan være litt mer utfordrene i bruk pga at diamantene ikke vil slippe når de er oppbrukt, og vil gi et permanent "sløvt" verktøy uten forvarsel.

Miljø

Kobolt

Kobolt har blitt mye omdiskutert i media i senere tid. Kobolt var en av hovedelementene i diamantverktøy, men etter mye negativ omtale har alle produsenter av verktøy i Europa enten fjærnet kobolten helt, eller redusert den til veldig små mengder. 

Avfall

I NST AS tar vi miljø og avfall seriøst. Derfor er mange av våre produkter merket "Think Green". Dette betyr at diamantverktøyet enten kan resettes med nye segmenter. Vi tilbyr også reparasjon av verktøy. Reparering gjelder spesielt for profilfreser, disse kan sendes tilbake til produsent og rettes opp igjen.