Diamantverktøy

Diamantverktøy er fellesbetegnelsen på verktøy som blir brukt til bearbeiding og utforming av stein. Dette kan være sagblader, diamantfreser, slipeskiver og bor

Diamant er det sentrale og mest effektive materialet for bruk i bransjen. Hvilken hardhet bindingen skal inneha, og hvor mye diamant det skal være i f.eks. et segment på et sagblad avhenger av både steintype, skjærehastighet og materialets dimensjoner. Behovet for forskjellige typer verktøy utvikler seg stort i nyere tid, og derfor leveres et stort antall forskjellige diamantverktøy for de forskjellige arbeidsområder. Eksempler på dette er: 

 • Sagblader til kantsag
 • Slipeskiver for vinkelslipere
 • Kappskiver for vinkelkuttere
 • Diamantbor 
 • Diamantwire for profilsager
 • Slipeverktøy og slipeklosser
 • Freser

Et diamantsegment vil bestå av følgende:

Bindemiddel

Bindemidlet er det som holder diamantene. Et godt bindemiddel er avgjørende for et godt verktøy. Bindemidlet kan bestå av mange ulike metaller som f.eks. Jern, kobolt, kobber, messing, zirkonium, magnesium og nikkel. Er bindemidlet for hard for materialet som ønskes bearbeidet, så vil ikke de "oppbrukte" diamantene slippe. Kjennetegnet for dette er at verktøyet fungerer bra i utgangspunktet, men etter mer bruk vil verktøyet bli "sløvt" lite effektivt. Er bindemidlet for mykt for materialet som ønskes bearbeidet, vil diamantene "slippe" før de er "oppbrukt". Dette vil resultere i lav levetid for verktøyet. Her handler det om å finne den perfekte balanse mellom levetid og ytelse for å gi det beste resultat.

Diamant

Diamantene vil ha ulik størrelse og behandling etter hva de skal bearbeide. Små diamanter er bra for et fint resultat, men vil fjerne mindre materiale. Store diamanter vil fjerne mye masse, men vil gi et grovere resultat. Derfor vil mange verktøy ha forskjellige diamant størrelser for å kunne gi en balanse mellom fint resultat og høy avvirkning. Diamantene kan også være belagt med metaller for at de skal "sitte" bedre i bindemidlet.

Typer

Sintererte

Et sinterert verktøy er blanding av bindemiddel og diamanter. Dette er et verktøy som må tilpasses til det materialet som ønskes bearbeidet. For eksempel, et sagblad for betong vil ikke fungere på granitt. Fordi betongen vil slite vekk bindemidlet, slik at nye diamanter kommer frem. Granitt vil ikke slite på bindemidlet i like stor grad, men diamantene vil slites raskt. Derfor - er bindemidlet for hardt, vil ikke nye diamanter komme frem. Et sinterert verktøy som er beregnet for materialet, vil ha lang levetid og godt resultat.

Elektroplattert:

Et elektroplattert verktøy er veldig enkel i oppbyggingen. Her har man ett lag av diamanter, holdt fast av et lag av Nikkel. Et elektroplattert verktøy vil fungere utmerket fra start, men pga kun et lag av diamanter har et slik verktøy relativt kort levetid. Derfor vil elektroplattert verktøy være best egnet til fin jobber, der det ikke fjernes mye materiale, men for å gi et fint resultat. Et oppbrukt Elektroplattert verktøy er lett å oppdage, da diamantene "slipper" når de er oppbrukt, noe som etterlater bare stålbasen de er festet på.

Vakuum sveiset

Veldig likt et elektroplattert verktøy. Diamantene er fortsatt i kun ett lag, men de er sveiset fast. Dette er et verktøy som kan være litt mer utfordrende i bruk pga at diamantene ikke vil slippe når de er oppbrukt, og vil gi et permanent "sløvt" verktøy uten forvarsel.

Miljø

Kobolt

Kobolt har blitt mye omdiskutert i media i senere tid. Kobolt var en av hovedelementene i diamantverktøy, men etter mye negativ omtale har alle produsenter av verktøy i Europa enten fjernet kobolten helt, eller redusert til veldig små mengder. 

Avfall

I NST AS tar vi miljø og avfall seriøst. Derfor er mange av våre produkter merket "Think Green". Dette betyr at våre sagblad, freser og borkroner kan resettes med nye segmenter. Vi tilbyr også reparasjon av verktøy som har blitt skadet. Reparering gjelder spesielt for profilfreser, disse kan sendes tilbake til produsent og rettes opp igjen.

Diamantverktøy Nærbilde av dekton planlimingsfres
Diamantbor Nærbilde av granitt diamantborr
Diamantfres Nærbilde av granittfres
Totalsum:
  Til kassen
  lagt til handlevogn