Diamantverktøy

Diamantverktøy - Den effektive løsningen for steinindustrien

Diamant er det sentrale og mest effektive materialet som brukes i steinindustrien. Ved valg av diamantverktøy er det avgjørende å vurdere hardheten på bindingen samt mengden diamant som skal være til stede i for eksempel et sagbladsegment. Disse faktorene avhenger av steintypen, skjærehastigheten og dimensjonene til materialet. I takt med utviklingen i bransjen har behovet for ulike typer verktøy økt betydelig. Derfor leverer vi et bredt utvalg av spesialiserte diamantverktøy tilpasset ulike arbeidsområder. Her er noen eksempler:

 • Sagblader til kantsag
 • Slipeskiver for vinkelslipere
 • Kappskiver for vinkelkuttere
 • Diamantbor 
 • Diamantwire for profilsager
 • Slipeverktøy og slipeklosser
 • Freser

Et diamantsegment vil bestå av følgende:

Bindemiddel - Avgjørende for kvaliteten på diamantverktøy

Bindemidlet spiller en essensiell rolle i diamantverktøy, da det er ansvarlig for å holde diamantene på plass. Et godt bindemiddel er avgjørende for å oppnå optimal ytelse og levetid for verktøyet. Bindemidlet kan bestå av ulike metaller, inkludert jern, kobolt, kobber, messing, zirkonium, magnesium og nikkel. Valget av bindemiddel avhenger av materialet som skal bearbeides og må være nøye avstemt for å oppnå best mulig resultat.

Hvis bindemidlet er for hardt for materialet som skal bearbeides, vil diamantene ikke løsne etter hvert som de blir brukt. Dette kan føre til at verktøyet fungerer bra i begynnelsen, men etter en tid vil det bli sløvt og ineffektivt. På den annen side, hvis bindemidlet er for mykt for materialet som skal bearbeides, vil diamantene løsne før de er utslitt. Dette fører til kortere levetid for verktøyet. Det handler derfor om å finne den perfekte balansen mellom levetid og ytelse for å oppnå de beste resultatene.

Diamanter - Skreddersydd for ulike bearbeidingsbehov

Diamantene i diamantverktøy varierer i størrelse og behandling, avhengig av hva de skal bearbeide. Små diamanter er ideelle for å oppnå en fin overflatefinish, men de fjerner mindre materiale. Store diamanter derimot fjerner mer masse, men kan etterlate grovere resultater. Derfor inkluderer mange verktøy ulike størrelser av diamanter for å oppnå en balanse mellom en fin finish og effektiv materialfjerning.

For å sikre at diamantene sitter godt i bindemidlet, kan de også bli belagt med metaller. Denne belagte overflaten bidrar til å forbedre diamantenes feste i bindemidlet, noe som øker holdbarheten og påliteligheten til verktøyet.

Typer

Sintererte

Et sinterert verktøy er blanding av bindemiddel og diamanter. Dette er et verktøy som må tilpasses til det materialet som ønskes bearbeidet. For eksempel, et sagblad for betong vil ikke fungere på granitt. Fordi betongen vil slite vekk bindemidlet, slik at nye diamanter kommer frem. Granitt vil ikke slite på bindemidlet i like stor grad, men diamantene vil slites raskt. Derfor - er bindemidlet for hardt, vil ikke nye diamanter komme frem. Et sinterert verktøy som er beregnet for materialet, vil ha lang levetid og godt resultat.

Elektroplattert:

Et elektroplattert verktøy er veldig enkel i oppbyggingen. Her har man ett lag av diamanter, holdt fast av et lag av Nikkel. Et elektroplattert verktøy vil fungere utmerket fra start, men pga kun et lag av diamanter har et slik verktøy relativt kort levetid. Derfor vil elektroplattert verktøy være best egnet til fin jobber, der det ikke fjernes mye materiale, men for å gi et fint resultat. Et oppbrukt Elektroplattert verktøy er lett å oppdage, da diamantene "slipper" når de er oppbrukt, noe som etterlater bare stålbasen de er festet på.

Vakuum sveiset

Veldig likt et elektroplattert verktøy. Diamantene er fortsatt i kun ett lag, men de er sveiset fast. Dette er et verktøy som kan være litt mer utfordrende i bruk pga at diamantene ikke vil slippe når de er oppbrukt, og vil gi et permanent "sløvt" verktøy uten forvarsel.

Miljø

Kobolt

Kobolt har blitt mye omdiskutert i media i senere tid. Kobolt var en av hovedelementene i diamantverktøy, men etter mye negativ omtale har alle produsenter av verktøy i Europa enten fjernet kobolten helt, eller redusert til veldig små mengder. 

Avfall

I NST AS tar vi miljø og avfall seriøst. Derfor er mange av våre produkter merket "Think Green". Dette betyr at våre sagblad, freser og borkroner kan resettes med nye segmenter. Vi tilbyr også reparasjon av verktøy som har blitt skadet. Reparering gjelder spesielt for profilfreser, disse kan sendes tilbake til produsent og rettes opp igjen.

Diamantverktøy Nærbilde av dekton planlimingsfres
Diamantbor Nærbilde av granitt diamantborr
Diamantfres Nærbilde av granittfres
Totalsum:
  Til kassen
  lagt til handlevogn